Δραστηριότητες

Μονοπάτια της Αμοργού

Μονοπάτια της Αμοργού

Διαδρομή Πρώτη
Παλιά Στράτα
Χώρα - Μονή Χοζοβιώτισσας - Κάψαλα - Ξενοδοχειό - Άγρυλας - Ασφοντυλίτης - Έξω Μερά – Ποταμός - όρμος Αιγιάλης. Διάρκεια πεζοπορίας: 4 ώρες και 15΄

Η παραδοσιακή οδός επικοινωνίας μεταξύ Χώρας και Αιγιάλης προτού κατασκευαστεί ο αυτοκινητόδρομος. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής βρίσκεται σε υψόμετρο 350 μέτρων. Διαδρομή πλούσια σε φυτά, βοσκοτόπια, αγροτικές κατοικίες, μνημεία νεότερα (ανθρωπάκι Ασφοντυλίτη) και παλαιότερα (Μοναστήρι – Χρυσόστομος – Παναγία Σκεπαστή, κ.τ.λ.)


Διαδρομή Δεύτερη
Φωτοδότης
Χώρα - Μηλιές - Αγία Ειρήνη – Κατάπολα. Διάρκεια πεζοπορίας: 1 ώρα
Διαδρομή που ένωνε τη Χώρα με τα περιβόλια των Καταπόλων, τα ποτιστικά των Μηλιών, τους ελαιώνες του Σακκά και του μαρμάρου. Χαρακτηρίζεται από τη χρήση γης, αγροτικά μνημεία, αρδευτικά έργα, ένα μικρό τσουκαλαριό και δείχνει την καθημερινότητα της Αμοργού μέχρι πριν από 40 χρόνια που έγινε αυτοκινητόδρομος και ένωσε Χώρα-Κατάπολα.

Διαδρομή Τρίτη
Ιτώνια
Κατάπολα - Μινώα - Λεύκες - Άγιοι Σαράντα - Σύβρυσα - Καμάρι - Καστρί  - Βρούτση
Διάρκεια πεζοπορίας: 3,5 ώρες
Αποτελεί αγροτικό δρόμο σύνδεσης των Καταπόλων με την Κάτω Μεριά. Ο δρόμος χρησιμοποιήθηκε για μεταφορά εμπορευμάτων, καλλιέργεια και κτηνοτροφία. Συναντάμε αγροικίες, ερημωμένα ποτιστικά, χριστιανικά και κλασικά μνημεία.

Διαδρομή Τέταρτη
Μελανία
Ορμος Αιγιάλης (Γιαλός) - Λαγκάδα - Στρούμπος – Φαράγγι του Αρακλού – Παριανός – Θόλος - Αϊ Στράτης - Θολάρια – Φωκιότρυπα. Διάρκεια πεζοπορίας: 2 ώρες
Διαδρομή που ένωνε τα τρία χωριά της Αιγιάλης και τον μικρό συνοικισμό του Στρούμπου, την αγροτική περιοχή των Κουρουκλιών και τα ποτιστικά του Παριανού. Κομμάτια του δρόμου χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα ως μοναδική επιλογή συγκοινωνίας.

Διαδρομή Πέμπτη
Παν
Λαγκάδα - Επανοχωριανή - Θεολόγος - Σταυρός. Διάρκεια πεζοπορίας μέχρι το Σταυρό: 2 ώρες και 20’. Μέχρι μεταλλείο 3 ώρες.
Μονοπάτι που εξυπηρετεί ακόμη και σήμερα τις αγροτικές και κτηνοτροφικές ασχολίες των Λαγκαδιανών. Με θρησκευτικό ενδιαφέρον για το μετόχι του Θεολόγου (πανηγύρι 27 Σεπτεμβρίου-8 Μαρτίου). Τη δεκαετία του 1930 ήταν η μοναδική επικοινωνία για τους εργάτες του μεταλλείου.

Διαδρομή Έκτη
Βαλσαμίτης
Κατάπολα - φράγμα Ανδριαδινών - Άγιος Γεώργιος Βαλσαμίτης - Αγία Μαρίνα - Μινώα Διάρκεια πεζοπορίας: 2 ώρες
Το ενδιαφέρον αυτής της διαδρομής κεντρίζει ο Αγ. Γεώργιος ο Βαλσαμίτης, τα ποτιστικά της Αγ. Μαρίνας και η Μινώα με χριστιανικά και κλασικά μνημεία.

Διαδρομή Έβδομη
Ευαγγελίστρια
Ξυλοκερατίδι - Νερά -  Περιστεριά – Ευαγγελίστρια. Διάρκεια πεζοπορίας: 1 ώρα
Περιήγηση σε αγροτικές κατοικίες, αγρούς, κτηνοτροφικές περιοχές, στο μνημείο της Ευαγγελίστριας και στην πηγή των Νερών. Ο μοναδικός τρόπος συγκοινωνίας ακόμα και σήμερα για κτηνοτρόφους της περιοχής. Με εξαιρετική θέα από πολλές οπτικές γωνίες στον κόλπο των Καταπόλων.

Διαδρομή Όγδοη
Πύργος
Ρίχτι - Αϊ Γιώργης – Λέλη – Τερλάκια - Αγ. Βαρβάρα. Διάρκεια πεζοπορίας: Ανάλογα με τη διακλάδωση που θα ακολουθήσουμε στην Αγ. Βαρβάρα, το μονοπάτι μπορεί να διαρκέσει από 2,5 ώρες προς Χώρα ή 3,5 ώρες μέχρι τα Κατάπολα.
Μονοπάτι με διακλαδώσεις και ενώσεις με τα μονοπάτια Παλιά Στράτα, Μηλιές και Ευαγγελίστρια. Κυρίως κτηνοτροφική διαδρομή.


Πληροφορίες: Παναγιώτης Ψυχογιός